Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Uitgangspunt

Rens en Luka zitten samen met Senna, Shayne en Eva in een groepje. Ze gaan met juf Debby naar het lerarenlokaal.

Observatie

Rens dirigeert. In het begin wijst hij vooral aan wie er wanneer mag spelen. Later neemt hij een hele actieve rol aan, hij gaat namelijk dansen en zelfs een beetje zingen als dirigent. Hij is dus tegelijkertijd ook een beetje muzikant. Wanneer Shayne volgens Rens niet goed genoeg kijkt en luistert naar de aanwijzingen van de dirigent roept Rens: “Hallo, kijk eens naar de diri!”

Op een gegeven moment wil Senna ook dirigeren. Hij wisselt van rol met Rens en krijgt het stokje.
Hij gaat naast Rens staan en begint te dirigeren. Rens beweegt ook mee. De kinderen volgen Senna niet op dezelfde manier als dat ze Rens volgen. Senna zegt tegen Rens: “Naar mij luisteren ze niet maar naar jou wel.” Hij geeft het stokje aan Rens terug.

Reflectie

Het is heel mooi om te zien hoe fysiek Rens muziek maakt. Eerst beweegt hij tijdens het dirigeren, maar later gaat hij er ook nog geluiden bij maken, hij gaat zingen, dansen en springen. Op deze manier blijft hij eigenlijk gewoon mee musiceren. Het is heel duidelijk dat hij de dirigent van de groep is. Als Senna dan ook probeert om eens te dirigeren blijft Rens heel aanwezig meebewegen naast Senna. Voor de kinderen is het helemaal niet duidelijk dat zij nu ineens Senna zouden moeten volgen. Het enige verschil is dat Rens het dirigeerstokje nu niet vast heeft, voor de rest beweegt hij op dezelfde manier. Senna probeert van alles met het stokje, maar komt dan tot de conclusie dat Rens het maar moet doen. Hij lijkt dit overigens helemaal niet erg te vinden, het is meer een soort feitelijke constatering: ze luisteren niet naar mij maar naar jou wel. Een beetje alsof hij vaststelt dat iets kapot is en het niet goed doet maar dat er wel een andere manier is om het te doen.

29

Kijk eens naar de diri

dag 14
23 mei 2013
Rens dirigeert.
De anderen volgen.
Rens wijst aan.
Dirigeren
Senna en Luka kijken heel goed naar de dirigent.
Rens rust even uit
Dansende dirigent Rens
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.