Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

De kinderen onderzoeken naar hartelust de geluidentafel. Er worden mooie muziekjes gemaakt.

Voordat er wordt gewisseld, luisteren we even naar alle groepjes. Aan het begin van de les zegt een kind, dat het het geluid van "hagel" is. Daarna wordt "hagel" steeds weer genoemd wanneer we over de verschillende geluiden praten.

Steffi is de hele tijd bezig met een plastic teil. Ze doet er verschillende dingetjes in: boontjes, schudeitjes, propjes van papier. Ze laat aan het einde haar geluid graag aan iedereen horen.

Tijs werkt samen met Matthijs en Tiago. Hij heeft een drumstel voor zichzelf gebouwd van metalen schalen. De anderen spelen met geluidsmateriaal. Ze komen samen helemaal in een groove. Een aantal kinderen zitten mee te bewegen. Dexter gaat helemaal mee met het geluid.

Reflectie

Het valt ons op dat, wanneer we praten over wat voor een geluid het is, of waar de kinderen aan moesten denken bij dat geluid, er heel vaak "hagel" wordt genoemd. Aan het begin van de les is dat begrip gevallen en we hebben dus het vermoeden dat het een makkelijk antwoord is wat kinderen van elkaar overnemen. De uitdaging aan ons is, om te zoeken naar andere manieren van praten over muziek, waarbij dit misschien minder gebeurd.

Steffi valt juf Jose in het bijzonder op. Zij is nog maar net op school, een van de jongste kinderen dus, maar weet zo beslist voor zichzelf wat er in haar teil moet. Dit wel, dat niet. Daar niet te veel van, maar wel nog een beetje meer van dit. Ze is echt op geluidenonderzoek. Steffi laat haar zelfgemaakte instrument graag aan iedereen horen. Heel mooi om te zien.

Het drumstel van Tijs is ook heel bijzonder. Hij legt een geweldig ritme neer, en coördineert tegelijkertijd het 'ensemble'. Tiago en Matthijs gaan daar helemaal in mee.

15

De geluiden van thuis naar school halen

dag 08
18 maart 2013
De geluidentafel
Steffi onderzoekt samen met Nina wat er in de bak moet
Steffi laat haar geluid horen
Optreden voor elkaar
Het hagelt
En nog meer hagel
...slecht weer
Anouk laat nog eens hagel horen
Het drumstel van Thijs
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.