Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Al sinds de vijfde week zijn Damian, Thorsten en Rowan met een boot bezig. Zij hadden in het begin wat moeite om op gang te komen maar ontdekten toen bij wit een lang stuk karton waarop ze van alles probeerden vast te maken. Stukje bij beetje werd het voor hen een boot.

Omdat het geheel wat groot was mochten ze er de volgende atelierdag mee buiten werken. Alles wat los zat was er afgehaald, maar er bleef nog genoeg over om het als boot te blijven zien. Bij blauw stond op dat moment blauwe verf en het idee was om alles blauw te verven. Er kwamen nieuwe stukjes piepschuim, doosjes, houtjes enz. bij die werden vastgeplakt met liefst blauwe lijm en daar na weer blauw geverfd.
Ook het alluminium folie dat ze bij het wiel ontdekten werd er op vast geplakt en blauw geverfd. Op mijn vraag waarom dat gebeurt zegt Damian:"Ik probeer het een beetje kapot te maken, dan komen er allemaal gaten in want anders is het zo folieachtig"

Elke dag dat we in het atelier werken gaan de jongens het liefst meteen aan de slag met hun boot.

Thorsten heeft een ballon die hij op de boot wil hebben. Hoe kan die nu blijven zitten? Hij probeert het met tape, maar de ballon raakt steeds los. Ik suggereer om gipsverband te vragen dat bij de witte tafel is. Zorgvuldig wordt de ballon zo goed mogelijk bedekt. Jammer genoeg is het gips op. Damian wacht gespannen af wat er gebeurt als het droog is.
Rowan gaat intussen verder met zijn stuk van de boot. Hij maakt een zonnebank.
"Maar dat is een snoepje" zeggen de anderen. "Wat maakt dat nou uit, het is nu een zonnebank."
Damian maakt er een sateliet bij van een stukje ijzerdraad "Dan krijgen ze stroom uit de ruimte en dan kan het hier op de sateliet, en dan krijgen ze stroom en dan kunnen ze de radio luisteren en de televisie kijken"
De zonnebank van Rowan is nu veranderd. Het kan varen en als er dan geen stroom meer is dan vangt het de stroom op.
Aan het eind van de ochtend is de boot met meer materialen van een andere kleur opgesierd. Zo zijn er meerdere parasolletjes bijgekomen.

Als de jongens de volgende dag bij hun boot komen, bekijken ze meteen hoe het met de ballon is. Er zitten nu watten op, die Damian er weer afhaalt. Ze willen weer meer gips zodat de ballon nu helemaal bedekt kan worden.
Petros wil ook graag mee doen. Rowan zegt: "Dat is goed, dan mag jij mijn hulpje zijn. Als ik dan wat nodig heb dan geef jij het mij. Mag ik dat dingetje van je. ...en mag ik er nog twee......" Petros kwijt zich keurig van zijn taak.
Later opp de ochtend krijgen ze van Hanneke blauw zand. Dit gieten ze in eerste instantie heel zorgvuldig op de nog natte ballon. Later worden er scheppen vol in het bakje water gedaan en maken ze er soep van voor de mensen op de boot.

Elma

74

wekenlang werken aan de boot

dag 14
3 oktober 2007
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.