Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Na een gezamelijk begin en het bekijken van de dingenzoeker van Pippie Langkous waren de kinderen zo enthousiast dat ze zelf ook graag wilden beginnen.

We gingen in de woonwijk zoeken en al gauw bleek dat er veel te jutten viel.
Nadat Eline al verschillende dingen opgeraapt en in haar tas gestopt heeft (waaronder een rietje) vindt ze een leeg drinkpakje dat er wat smoezelig uitzag. Op mijn vraag of ze dat mooi vond om mee te nemen antwoordde ze:"Ja, want dat past goed bij het rietje".
Op een parkeerplaats vinden de kinderen een doos met piepschuim verpakkingsstukken. Tja, dat kan je natuurlijk ook meenemen maar hoe? Nadat ze eerst weer wegliepen omdat het te groot was, brak een van de kinderen er een stukje af. Anderen volgden toen zijn voorbeeld maar Damian en Ilse vonden dat je een groot stuk toch ook wel mee kon nemen.
Savannah viel meer op de kleine dingen. Alles wat ze vond moest gefotografeerd worden tot zelfs het kleinste papiertje.
Bepakt en bezakt kwamen we drie kwartier later weer in het atelier. Ze mochten allemaal hun doos zoeken en daar hun gejutte spullen mooi in neer leggen. Nadat we alle dozen nog even bewonderd hadden was de eerste ochtend in het atelier al weer om.
Elma

Reflectie

De eerste ochtend in het atelier was een ochtend van kijken hoe het gaat. Hoe reageren de kinderen, hoe is de groepsgrootte, en hoe voegen we de kinderen uit twee verschillende klassen bij elkaar?
Nadat de kinderen van mijn groep (7 derde groepers) eerst bij de groep van Ivana de ochtend in de kring waren begonnen en daarna de video hadden bekeken, gingen we met elkaar naar het atelier. Daar gingen we ook eerst weer in de kring zitten. Achteraf bekeken was dat toch wel wat veel van het goede. Weer stil zitten en luisteren terwijl het zo'n uitdagende omgeving was. Gelukkig mochten ze daarna gaan jutten.
Na het jutten en buiten spelen mochten ze weer naar het atelier maar ook toen konden ze niet op ontdekkingstocht. Ik denk dat het drukke en enigszins chaotische daar zijn oorzaak in vond.
Hoewel Hanneke aangaf de voorkeur te hebben voor een splitsing van de groep widen Ivana en ik ze toch liever bij elkaar houden. We hebben afgesproken dat na een duidelijke uitleg in het lokaal van Ivana de kinderen de volgende keer bij binnenkomst in het atelier meteen aan de gang mogen gaan.
Elma

12

wandeling elma

dag 03
3 september 2007
dit pakje past mooi bij het rietje
Dit moet ook op de foto.
Dit is wel een heel grote vondst.
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.