Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Groep 2

Julia legt bij binnenkomst meteen haar mooie edelstendoosje op tafel. Ze pakt er één uit die in tweeën is gedeeld. 'Dit is de apesteen' vertelt ze 'Hij kan gewoon uit elkaar. Zo is ‘ie neergelegd. (Ik heb ‘m) gevonden op de edelsteen tocht. Daar zat een hele grote grot vol met edelstenen. Daar vond ik zomaar een andere edelsteen.
(Dat was) een hele grot met zo'n ding dat ze niet nat worden want dan gaan ze klein worden tot ze zijn gesmolten. Gesmolten wordt door de regen, want als het gaat regenen dan gaat 't er op en dan gaat 't steeds kleiner worden. Maar (het is) zo'n grot met zo'n heuvel d'r op'.

De anderen hebben niets in hun zak en kiezen wat uit de door ons neergelegde dingetjes van de spiegel:

'(Dit is) een armband; dat je ‘m om je arm kan doen. (Ik heb hem uitgekozen) omdat ‘ie zo mooi is'.
Anne

'Op een ander plekje (heb ik zulke slippers wel eens gezien). Die waren ook mooi'.
Reina

'Voor kleine edelsteentjes kan dat zijn; zo'n piepie. Of voor een vliegje. Ik had een keer een vliegje op mijn kamer, toen het nacht was. (Ik merkte dat) omdat 't om mijn oor gezoemd had. Dan kan je ‘m er in doen.
Ilse
'Ik heb een auto met geel. Kijk zo: (de achterkant kan open). Die glijdt uit'.
Myo 'Hij komt van de spiegel'.
SavannaJoris kiest van de spiegel een warhammerpoppetje (een klein 'gevaarlijk'mannetje met horens op zijn hoofd). Hij weet er niets over te vertellen maar kijkt er wel vol bewondering naar. Myo zegt: 'Het lijkt wel een man een soort stierenman. Ik weet wat, wat een collega zegt tegen mij: hij heet esquorn'.Joris begint al pratend te tekenen. Hij houdt zijn potlood helemaal aan het uiteinde vast en beweegt hem eerst als een veertje boven het papier, dan raakt het potlood het papier en worden de lijnen steeds dikker en de beweging groter: 'Hier kom je bij Helledoorn. Moet je zo de weg gaan, dan moet je zo de weg gaan. Dan moet je zo hard als deze weg gaat. Dan kom je bij Hellendoorn'.Hanneke

Reflectie

Het omgaan met de voicerecorder is nog even zoeken. We hebben hem de hele ochtend aan gezet maar dan zoek je je rot. En er zitten erg veel oninteresante stukken tussen met heel veel ruis.
Ik heb nu uit de gesrekjes die we met de kinderen hadden de relevante stukjes gehaald en uitgetypt. (Is wel erg veel werk!)
hanneke

05

groep 2

dag 02
27 augustus 2007
reina, anne, ilse, savannah
myo, julia, joris
aan het werk
tekenen van edelstenen naar hellendoorn
Joris en Myo tekenen
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.