Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Uitgangspunt

In duo's of grotere groepjes de eigen tekening verklanken. Met instrumenten of voorwerpen van de geluidentafel.

Observatie

Dani en Djalil hebben allebei een tekening van Skylanders gemaakt. De tekeningen lijken erg op elkaar, maar er zijn kleine verschillen. Ze zitten samen op de mat met ieder zijn eigen tekening voor zich. Beide hebben een viool, verder hebben ze één triangel en een tamboerijnstok van de geluidentafel gepakt. Dani neemt de leiding: 'Wacht even,' als Djalil al begint met viool spelen, 'het begin, we moeten het begin doen.' Ze weten precies wat ze doen, serieus zijn ze. 'En nu de triangel'. Djalil heeft de triangel gepakt en Dani zegt: "Ik kan de beweging goed, ga jij maar op de viool.' en later: 'Djalil, nu moet je zo'. Dani doet voor wat hij wil dat Djalil doet. Dani: 'Ik ga spelen dat ze de taal weer kunnen spreken'. Ze strijken op verschillende manieren snel op de viool en ze tokkelen. Debby legt uit dat je de viool in je linker hand houdt en met je rechter strijkt. Dani houdt de viool liever rechts, dat vindt hij mooier. Djalil probeert nu ook de viool rechts uit, maar hij vindt links mooier. Djalil legt de viool op zijn benen en krijgt er piepgeluidjes uit. Op de vraag van juf Hans of dit ook Skylanders is, antwoordt Djalil: 'Nee ik probeer het uit'. Ze gaan verder samen spelen. Dani speelt dat ze feest gaan vieren. Een leuk feest, het is avond en ze gaan vijanden verslaan met wapens. Djalil speelt het blauw voor de ogen van de grote figuur op zijn tekening. Het blauwe is van de slechteriken. Dani tokkelt het liedje van het feest Djalil gaat castagnetten halen, dat is het schieten op de arm door de slechteriken. Dani pakt 'tamboerijnstok' voor het liedje van het feest. Djalil gaat iets van de tekening van Dani doen, omdat Dani het anders heeft getekend dan hij.
Als ze moeten opruimen willen ze allebei heel graag zelf de violen in de kistjes doen.

Reflectie

Djalil kon niet wachten om muziek te gaan maken. In de klas vroeg hij al wanneer ze naar het muziekatelier gingen.
Dani en Djalil hebben in de klas samen getekend. Hun tekeningen zijn vrijwel identiek. Ze weten precies waar de tekening over gaat en wat er aan de hand is. Ze zijn heel serieus en kijken strak naar hun eigen tekeningen, terwijl ze muziek maken. Af en toe zegt een van de twee bij welke fase of gebeurtenis ze zijn, die ze vervolgens gaan spelen. Ze hebben duidelijk ideeen over hoe het moet klinken en zijn hierin eensgezind.

25

Skylanders: Dani en Djalil

dag 12
22 april 2013
Dani en Djalil
De bijna identieke Skylanders tekeningen
Djalil aan het experimenteren
Tokkelen
Strijken
Aan het werk
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.