Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Uitgangspunt

Vandaag werken juf Debby en juf Hans met alle groepjes apart.

Juf Debby gaat met het Skylanders groepje in de lerarenkamer zitten. Alle instrumenten en tekeningen die de kinderen de afgelopen weken hebben gebruikt liggen klaar.

Observatie

Dani is vandaag ziek. Het Skylanders groepje gaat gemotiveerd naar het lerarenlokaal maar het is meteen duidelijk dat de muzikaal leider van "het Skylanders muziekstuk". Djalil, Dani's muzikaal maatje, kan zonder hem niet verder met het Skylanders stuk.
Hij gaat meteen "pannekoeken eten" op viool spelen: de kinderen hebben vorige week geleerd om het ritme van "pannekoeken eten" op viool te strijken. Djalil gaat ook experimenteren met de viool en hem spelen zoals een gitaar.
Jesper strijkt ook mee op viool, alhoewel hij minder met het ritme bezig is. Robin, die officieel ook bij de groep is ingedeeld, weet eigenlijk helemaal niet wat hij moet doen. Hij vraagt aan juf Debby wat hij moet spelen of op welk instrument. Eigenlijk wil hij niet echt. Dat heeft ook wel met de omgeving te maken: we zijn namelijk voor het eerst in het lerarenlokaal, zonder eerst even in het muziekatelier te zijn geweest (dat is niet ingericht). De andere jongens uit de Skylanders groep lijken het niet zo erg te vinden, zij hebben zin in muziekmaken, maar ze zijn niet met hetzelfde muziekstuk bezig als vorige week.

Beau speelt triangel en hij zingt ook af en toe "pannekoeken eten" tussendoor.
Quint speelt op de toeter en gaat erbij dansen. Jesper probeert op een gegeven moment de rol van Dani over te nemen en leiding te geven. Hij zegt:
"dit is het middenstuk." Dan probeert hij Djalil mee te krijgen in zijn spel. Djalil is meer bezig met pannenkoeken eten. Dan zegt Jesper op een gegeven moment over het einde: "Kijk naar mij Djalil, als ik zo doe..."

Beau gaat steeds tussendoor zingen. Hij is ook een beetje ondeugend en zing "pannenkoeken vreten". Dan zingt hij opeens een lied over een mevrouw met een snor.

Reflectie

Het is heel interessant om te zien hoe het Skylanders muziekstuk stagneert zodra Dani er niet is. Die is definitief de muzikaal leider van het groepje en heeft een duidelijke voorstelling over het muziekstuk die hij dan ook communiceert met iedereen.

Nu maken de jongens ook absoluut muziek, alleen is het iets heel anders. Djalil is vooral bezig met "pannekoeken eten", eigenlijk de hele tijd. Vorige week pikte hij dat ook heel snel op toen Els het de kinderen leerde. En hij bleef het herhalen, met of zonder viool. Het is dan mooi om te zien dat hij dit ritme vandaag meteen weer oppakt.

Jesper, die nog maar net bij de groep is gekomen, probeert als enige de groep in zijn geheel te coördineren, zoals Dani het doet. Hij geeft Djalil aanwijzingen dat die naar hem moet kijken om samen te stoppen.

33

Skylanders: pannenkoeken eten

dag 14
23 mei 2013
Het Skylanders groepje zonder Dani
Ze vermaken zich prima!
Pannenkoeken eten
Impressie
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.