Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Het Skylander groepje begint het vrije werken vandaag met ruzie: Jesper wil graag xylofoon spelen, terwijl hij de triangel speler van het groepje was. Evi valt vandaag in voor Quint, die op vakantie is. Ook zij wil graag iets anders doen, maar omdat Quint op de toeter speelde wordt van haar verwacht dat zij het overneemt.

Debby ziet dat er een behoorlijke dicussie gaande is en gaat bij het groepje zitten. Jesper wil absoluut op de xylofoon spelen, een instrument dat niet eerder bij het stuk hoorde. Jesper hoort pas sinds kort bij het groepje. Hij heeft zich er twee weken geleden bijgevoegd en iedereen vond dat goed. Dani en Djalil zijn de kern van dit groepje, maar als Dani er niet is dan weet Djalil zich geen raad met het muziekstuk. Dani is de onomstreden muzikale leider van deze groep is. Al weken is Dani samen met Djalil bezig met het verklanken van twee bijna identieke Skylander tekeningen die de twee hebben gemaakt. Hij heeft hele duidelijke ideeën over wat het klankbeeld dat bij de tekeningen hoort. Wanneer Dani er niet is kan echter Djalil niet verder, dan komt het muziekstuk niet van de grond en gaat Djalil iets anders doen met de andere jongens.
Vorige keer was Dani er niet en had Jesper een spilfunctie: hij wist nog te vertellen hoe het muziekstuk in elkaar zat en wat de groep moest doen.

De ruzie gaat er een hele tijd over wie wie heeft uitgekozen. Dani zegt “nee Jesper, jij bent later bij ons groepje gekomen, jij moet triangel spelen want daar hebben we je voor uitgekozen.” Jesper: “Nee, ik heb jullie uitgekozen...” Dani zegt heel beslist “maar ik ben de baas over dit groepje...” Dit gaat een hele tijd zo door. Debby neemt het groepje mee naar het klaslokaal om daar in een rustige omgeving het filmpje van 2 weken geleden terug te kijken. Eerst wordt er hevig verder gediscussieerd. Evi wil ook liever iets anders spelen, maar Dani is heel beslist dat zij is uitgekozen voor de trompet (de toeter). Juf Debby's voorstel dat Evi en Jesper ook zouden kunnen ruilen als ze alle twee toch liever iets anders willen wordt unaniem afgewezen. Jesper weet het zo te verwoorden dat Evi er vrede mee heeft: “Je bent er alleen om vandaag in te vallen tot Quint er weer is, Eef!”

Wanneer Debby het filmpje aan zet komt er rust in de groep. Ze kijken geïnteresseerd naar zichzelf en bevestigen hun oude rollen. Jesper is verbaasd dat zijn triangel zo mooi is en zo een belangrijke functie heeft. Aan het eind verontschuldigd hij zich bij zijn maatjes en zegt “sorry, wat ik zei dat klopte niet. Ik heb gelogen.” Iedereen is tevreden dat het is opgelost.

Terug in het klaslokaal oefenen ze het stuk. Bij het voorspelen geeft Dani de groep eerst nog een briefing over hoe het moet.

Reflectie

Deze groep heeft een behoorlijk heftig proces meegemaakt in deze les. Het was een diepgaande discussie over heel wezenlijke dingen. Dani stelde zich heel beslist en ook bazig op, want het is zijn muziekstuk. Maar dit laat ook heel goed zien dat hij zo'n duidelijk beeld heeft over het muziekstuk dat het gewoon niet anders kan in zijn ogen. Het is echt zijn compositie. En de deelname van de anderen aan de groep was voor hem absoluut niet vrijblijvend. Hij had duidelijke verwachtingen aan iedereen en was gewoon niet tevreden met minder.
Jesper was op een veel vrijblijvendere manier bezig met muziekmaken. Hij was nog veel meer in een fase van ontdekken, de ene keer dit, de andere keer dat. De kinderen hebben natuurlijk altijd de vrijheid gehad in de muzieklessen om te doen wat zij zelf graag wilden. Maar het Skylander groepje was dus heel duidelijk al in een volgende fase belandt.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe een vrije improvisatie langzaam en maar beslist een muziekstuk met vaste elementen wordt.

41

Conflict bij de Skylanders

dag 17
10 juni 2013
Discussies bij het Skylander groepje
Het filmpje terugkijken in het klaslokaal
Dani geeft nog een korte briefing
Het Skylander muziekstuk
Het stuk is afgelopen
Discussie Skylander groep
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.