Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Uitgangspunt

Vandaag is de laatste les voor de ouderles en de klankenparade, dus vandaag is een soort 'generale repetitie'. We vertellen de kinderen wat er allemaal gaat gebeuren en oefenen de verschillende liedjes die we samen zingen. We spreken af wie er gaat optreden tijdens de ouderles. Aan het einde van de les luisteren we naar de optredens, geven de kinderen elkaar nog een heerlijke klankmassage en luisteren we samen naar muziek.

Observatie

We beginnen zoals altijd met het namenliedje, maar nu doen we het weer eens wat uitgebreider en gaan de hele kring rond (ipv alle meisjes en alle jongens tegelijkertijd). De kinderen hebben er lol in en zingen uit volle borst mee. Daarna zingen en bewegen we op de Ierse jig. Dat is erg leuk, de kinderen doen volop mee en het lijkt haast alsof ze de violen niet echt nodig hebben. We doen korte geïmproviseerde vraag-antwoord stukjes met stem en beweging.

We spreken af welke groepjes graag tijdens de ouderles een eigen muziekstuk willen laten horen. Het Skylander groepje meldt zich als eerste. Luna en Fiep willen ook wel met hun groep.

Tijdens het vrije werken is het een vrolijke drukte. Er vinden een paar verschuivingen plaats, met name in de groep van Luna en Fiep en de groep van Enzo, die besluiten samen een groot orkest te vormen. De Skylander groep begint het vrije werken met ruzie, die gelukkig wordt bijgelegd.
Dan laten de groepjes hun muziekstukken horen.

We zingen “Iedereen die trommelt is een muzikant” en de kinderen geven elkaar nog een klankmassage. We sluiten af door op de grond met gesloten ogen samen naar muziek te luisteren. Juf Debby speelt op haar mbira.

Reflectie

De kinderen zijn erg enthousiast tijdens de les, ze zingen de liedjes uit volle borst mee. Misschien is er ook een soort hoogtepunt gevoel vanwege alle spannende evenementen die gaan komen.

De conflicten en verschuivingen die tijdens het vrije werken plaatsvinden zijn erg interessant. Het gesprek in het Skylander groepje, hoe heftig ook, is heel goed; er worden belangrijke dingen besproken.

Ook is het interessant om te zien hoe de groep van Luna en Fiep, die een heel mooi doordacht muziekstuk hadden, bereid zijn alles te laten vallen voor een splinternieuw idee, namelijk het grote orkest.

40

Generale repetitie

dag 17
10 juni 2013
We beginnen in de kring
Luchtviool spelen
Iedereen doet vlijtig mee
En nog meer luchtviolen.
Fiep en Luna met hun tekeningen
Het grote orkest
Klankmassage
En nog meer klankmassages
Samen naar muziek luisteren
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.