Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Boven het blauwe vel papier hebben we een stuk kippengaas gehangen. In het midden zakt het naar beneden, aan de randen krult het omhoog. Dit laten we zo. We vertellen de kinderen dat ze er dingen in kunnen hangen.
'Oh, er hangt een net!' wordt er bij binnenkomst door verschillende kinderen geroepen.
Benjamin heeft een mooi schelpje mee dat hij met een blauw touwtje vastknoopt. 'Dat hoort ook bij de zee.'

Er wordt langzamerhand steeds meer papier en wol in het golvende gaas gehangen. Sommige kinderen beginnen ook kleine friemelige dingetjes te maken; van ijzerdraad, pluisjes, stukjes papier of gevonden rommeltjes en hangen die in het gaas.
Savannah probeert iets op een plek te hangen waar het al erg vol is. Ik pak een stoel en zet die bij het hogere deel. 'Zou je er zo bij kunnen?' Meteen klimt ze op de stoel en friemelt haar dingetje door het gaas.

Al weken lang ligt er gekleurd op het strand gevonden touw in het atelier. Op verschillende momenten hebben we geprobeerd het onder de aandacht van de kinderen te brengen. Maar het had nooit hun interesse, misschien was het te groot of te zwaar of voelde het niet prettig.
Nu probeer ik het opnieuw. Ik houd het omhoog: 'vind je dit wat?' Ze knikt enthousiast en geeft mij aanwijzingen hoe ik het vast moet houden zodat zij het vast kan knopen in het kippengaas:
'Dit is een stekelvis en dit is paarse zeewier. Kijk eens wat ik heb vast gemaakt.'

Hanneke

63

de grote golf

dag 13
1 oktober 2007
blauw in het net
Savannah en het blauwe touw
kijken en doen en kijken en doen
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.