Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Vorige week hebben de kinderen een prachtige verzameling naturelkleurige voorwerpen bij elkaar gezocht. Sommigen spullen kwamen uit de natuur, maar zeker niet allemaal.
De kinderen hebben spulletjes op de palet bevestigt met elastiekjes, lijm, afplakband en panty's (in huidskleur)
Wij hebben alles zo laten liggen als de kinderen het achter lieten. Nu liggen er ook hamers en spijkers en verschillende rollen tape en afplakband naast de palet.

Merel en Matthijs zijn de hele ochtend bezig met het vasttimmeren van een dun latje met heel veel spijkers. Om de spijkers komt weer afplakband en aan dit raamwerk wordt een filmkokertje gevuld met hazelnoten bevestigd. Soms werken ze een tijd lang geconcentreerd zonder te praten. Soms wordt er overlegd en worden de taken verdeeld. Jasper die erbij komt vraagt of hij de plak (tape) zal afknippen voor iedereen. Matthijs zegt 'nee, doe jij maar de krulletjes (hazelnotenhulsjes) en dan maak jij (Merel) dit vast en dan doe ik de kogels in het kanon'.
Soms spelen ze even met wat ze gemaakt hebben; het filmkokertje wordt een kanon waar munitie voor nodig is. Toch lijken ze vooral bezig met het timmeren en plakken zonder zich te bekommeren om wat het moet worden of hoe het eruitziet.

Merel zegt 'Dit is echt knutselen, ik ben nu echt aan het knutselen, hè'. 'Nee', vindt Matthijs 'knutselen is met lijm en met dozen, dit is geen knutselen'. Andere kinderen bemoeien zich er ook mee en terwijl iedereen ondertussen geconcentreerd doorwerkt, en het af en toe ook minuten lang stil is komen ze er toch steeds weer op terug. Tenslotte wordt het aan mij gevraagd. Ik opper dat het misschien bouwen is. Dat wordt meteen geaccepteerd. Ja, natuurlijk ze zijn aan het bouwen!

Damian heeft twee filmkokers aan elkaar geplakt met tape. Dan pakt hij een hamer en begint er hard op te slaan. 'Het kan niet stuk' constateert hij.
Ilse ziet wat hij doet en slaat met de hamer op de bovenkant van een ander filmkokertje. Gebiologeerd kijkt ze hoe de bovenkant langzaam vervormt.
Damian heeft intussen een manier gevonden om met de achterkant van de hamer de bodem uit één van de kokertjes te slaan. 'Zo, een tandendoosje!'
Matthijs heeft aandachtig toegekeken en met vereende krachten maakt hij op dezelfde manier zijn kanon.
hanneke

26

hout

dag 08
17 september 2007
timmeren en plakken
de bodem er tussen uit en je hebt een tandendoosje
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.