Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Het atelier is een leeg en zonnig lokaal met aan één kant ramen en een openslaande deur naar buiten. We kijken uit op een strook gras omzoomd door struiken. Het lokaal ligt naast de middenbouwgroep van Elma, waaruit 8 derde groepers mee doen aan het project. De 21 kleuters uit de groep van Ivana moeten een stuk lopen naar het atelier, dit roept een aantal nog op te lossen problemen op; b.v. waar gaan de kinderen naar de w.c., wat doen we met eten en drinken, blijven alle 29 kinderen de hele ochtend in en rond het atelier?
Linda en ik hebben geprobeerd het atelier zo ruim mogelijk te houden met veel verschillende werkplekken. Er is een hoek met kussens waar de kinderen zich kunnen terugtrekken, er is een (donkere, spannende) lichtbakhoek, een spiegelhoekje en er is een kast met materiaal zoals heel veel plakband, lijm, ijzerdraad met tangetjes, elastiekjes, scharen, potloden, krijtjes enz. enz. De leerkrachten, de ouders en ook wijzelf hebben veel dingen meegenemen waarvan we dachten dat het misschien zou passen bij het project en de kinderen zou uitnodigen om dingen te gaan maken en doen, zoals piepschuimballetjes, bananenbladeren, aan het strand gevonden uitgeplozen stukken touw enz.
Wij hebben voor ieder kind een doosje om spullen in te verzamelen. Ook hebben wijzelf alle vier een doosje gevuld met dingetjes van onszelf.

We hebben besloten om de kinderen al even kort uit te nodigen in het atelier. Hierbij introduceren wij (de kunstenaar en de stagiaire) onszelf door te laten zien wat wij allemaal verzamelden en ook Elma en Ivana (de leerkrachten) vertellen iets over zichzelf naar aanleiding van de spulletjes in hun dozen. Voor alle kinderen staat er een lege, doorschijnend wit geschilderde doos te wachten langs de muren van het atelier.
Na deze introductie willen we met groepjes van 7 kinderen tekeningen maken rond een voorwerp van henzelf. Foto's van deze tekeningen komen op de voorkant van hun doosjes.
Hanneke

03

kennismaken

dag 02
27 augustus 2007
in de kring
audio-opnemen vanuit waszak
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.