Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Rook maken uit zandZubair, Leila en Annemarie stellen Adelijn de vraag: “Hoe kunnen we rook maken?” Annemarie (triomfantelijk): “Ik maak een rooktekening met een lucifer!”(Met een verbrande lucifer tekent Annemarie op een vel waarop ze eerder gewerkt heeft)Zubair heeft in de kring geopperd dat je rook kan maken door zand heel hard tussen je vingers te wrijven. Bij de creche ZigZag hebben ze het goede, fijne en zachte zand. Het zand van buiten dat Adelijn aanwijst wijzen de kinderen resoluut af. Zubair vraagt bij ZigZag: “Mogen we jullie zand lenen om rook te maken?” Dat mag. Op tafel in het atelier legt Zubair zijn schep neer. Hij begint het zand tussen zijn handen te wrijven. Zubair beweegt zijn handen snel over elkaar en strooit het zand uit op de tafel. Leila en Annemarie verspreiden het zand dat zij hebben meegenomen met hun handen over het andere deel van de tafel.Zubair: “Lekker zacht zand! Wat voelt dat lekker.” Leila veegt net als Zubair met haar handen over tafel. Ze maken patronen op tafel en vegen totdat al het zand op de vloer ligt. “Het is beter als het zand op de grond is.” A. L. en Z. gaan door met bewegen door het zand, met hun handen en lopend. Dan duikt de lucifer weer op en begint Leila te tekenen met de lucifer in een dun laagje zand.Het zand ligt verspreid.

38

Rook uit zand

dag 09
25 september 2007
Kun je rook uit zand maken?
Tekenen met zand; lijkt het rook?
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.