Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Observatie

Adelijn: Annemarie heeft één van de dingen gemaakt die hier hangen, wil je daar iets over vertellen? Annemarie: Dit zijn twee vlaggetjes, met een veer en een steen. Ik wilde ook een knuffeltje maar dat lukte niet. Je kan hem ook zo sturen.
Adelijn: Wat doet Annemarie nou? Gianni: Sturen. Vervolgens beweegt Henk de helicopter heen en weer. Adelijn: Zie je dat de helicopter anders beweegt? Annemarie: Ja deze beweegt anders, want deze is iets zwaarder.   Adelijn bekijkt de hangende rook met het licht uit en aan, en vraagt wat het verschil is. Zakaria: Het is wit. Adelijn: En als ik het licht nou aan doe? Zakaria: Grijs. Adelijn vraagt de kinderen zich voor te stellen wat er gebeurt als de lichtprojector aan zou gaan, en het op de rook zouden schijnen. Volgens Romy zie je dan niks meer. Gianni wijst naar de helicopter, volgens hem zie je die op het vel op het raam als je er op zou schijnen. Ze proberen het uit. Ze raden waar op geschenen wordt door verschillende touwtjes te bewegen. Adelijn: Zien jullie wat er gebeurt op de deur? Gianni: Ja, rook. Amancio: Het beweegt. Gianni: Als je het licht aan gaat doen, dan gaat ie zo en zo. Yvonne: Zullen we het licht eens uit doen, kijken of de rook er dan nog is? De rook is weg als het licht uit gaat. Henk: Eerst ging ie die kant op, nu gaat ie die kant op. Yvonne: Komt dat door de wind? Annemarie: Kijk, dat (de projector) is toch heel warm? Adelijn: Ja. Annemarie: Als het heel warm is, komt er ook rook uit. En van licht krijg je ook een beetje rook. Dan zie je het op de deur, want het licht schijnt op de deur. En het is niet echt waar, want dan krijg je rook, maar dat is niet waar. Want alleen als je het aan hebt, als je het uit doet zie je het niet meer. Adelijn vraagt of het dan echte rook is. Iedereen is het er over eens dat het geen echte rook is.   Adelijn: Kunnen we de rook vangen? Annemarie: Nee! Gianni: We kunnen het niet pakken. De jongens proberen de bewegende rook te pakken. Zakaria: Ja, ik heb hem! Amancio: Ik heb hem gepakt!    

44

kijken

dag 11
2 oktober 2007
Adelijn schijnt met de diaprojector in het rond
Rookschaduwen op de wand
Zakaria voelt de schaduw
Romy voelt ook aan de schaduw op de deur
Licht in beweging
Stiekem kijken naar wat er in het atelier gebeurt
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.