Het project­bureau van Toe­val Ge­zocht ini­ti­eert, or­ga­ni­seert en on­der­steunt re­gio­na­le net­werk­groe­pen, een lan­de­lij­ke the­orie­groep, ten­toon­stel­ling­en, con­cer­ten en con­fe­ren­ties.

Uitgangspunt

Vandaag hebben we een bijzondere gast en een bijzondere verrassing!

De bijzondere gast is Nicoline van Santen, violiste van Amsterdam Sinfonietta. Zij wordt de 'vaste' violiste op de Stap en zal dus vaker tijdens de muzieklessen aanwezig zijn.

De grote verrassing is dat we kleine viooltjes voor de kinderen hebben! De grote violen van vorig jaar hebben we kunnen inruilen voor 4 kleine viooltjes, wat veel beter is voor de kinderen.

De les gaat dus helemaal over violen: muziek maken, vioolmuziek, de nieuwe instrumenten en hoe je ermee om moet gaan.

We praten ook weer over muziek en de kinderen laten horen wat ze in de muziekhoek hebben gedaan.

Observatie

De les begint een prachtig vioolstuk van Nicoline. Zodra de kinderen het speellokaal binnenkomen begint ze te spelen. Dan wordt Nicoline voorgesteld en praten we over het stuk. Nicoline speelt nog een stuk en we zingen ons namenlied, dan kan Nicoline ook de namen van de kinderen leren. Ze speelt meteen mee, wat de kinderen erg leuk vinden.

De kinderen willen meteen vertellen wat zij allemaal in de muziekhoek hebben gedaan: deze blijkt razend populair te zijn! Een paar kinderen laten hun muziek horen. Djalil en Dani vormen een heel swingend duo, hun muziekstuk is prachtig.
In de kring praten we verder over wat muziek eigenlijk is.

Daarna is het tijd voor de viooltjes:
Ze worden feestelijk onthuld en we spreken regels af over hoe we ermee omgaan. We oefenen de viool en strijkstok vast te houden en aan elkaar door te geven. Een paar kinderen mogen onder leiding van Nicoline even spelen.

Aan het eind speelt Nicoline nog een stuk voor ons.

Reflectie

De tijd lijkt veel te kort voor deze les! Ten eerste is er de prachtige vioolmuziek, waar de kinderen meteen aandachtig naar luisteren. Ze vinden het hartstikke leuk om het namenliedje te zingen en hadden het ook al in de klas gezongen.

De muziekhoek blijkt een groot succes: Alle vingers gaan de lucht in. Bijna iedereen lijkt er te hebben gespeeld en wil graag iets laten horen. Helaas is de tijd veel te kort en kunnen maar een paar kinderen voorspelen. Vooral Djalil en Dani vallen op: Djalil speelt heel ritmisch op 1 snaar, het lijkt haast een Bossa Nova achtig liedje. Dani begeleidt hem op de kikker, heel strak.

En toen kwamen de viooltjes, daar wilde iedereen natuurlijk graag op!

Volgende week krijgen we een trio van Sinfonietta op bezoek en dan zullen we ervoor zorgen, dat de kinderen allemaal aan de beurt komen met vioolspelen.

05

Amsterdam Sinfonietta

dag 03
7 februari 2013
Nicoline speelt
De kinderen luisteren aandachtig
Muziekhoek muzikanten
Djalil en Dani
De viooltjes worden doorgegeven
Toeval Gezocht on­der­zoekt as­pec­ten van de re­la­tie tus­sen kunst en le­ren. Ei­gen on­der­zoek, als op­dracht­ge­ver van on­der­zoek en sa­men­wer­king met we­ten­schap­pe­lijk on­der­zoek.